מלאו טופס לחזרה

הסכם פרישה

הסכם פרישה, או במילים אחרות, הסכם פרישה מרצון, מפרט את מתווה הפרישה מרצון של עובד ממקום העבודה, טרם הגיע לגיל הפרישה החוקי, במסגרת התנאים הניתנים לו בהיקף ההסכם. העובד זכאי לתנאי פרישה משופרים, אשר מגשרים על התקופה ממועד הפרישה ועד ההגעה לגיל הפרישה.

הסכם פרישה

מהו הסכם פרישה?

הסכם פרישה יכול להוות מעין גמול על פרישה מוקדמת, לעידוד אותה פרישה מוקדמת, מטעם המעסיק. המעסיק אולי רוצה לצמצם, או לרענן את מצבת העובדים. או כל סיבה אחרת. הסכם פרישה אמור להיחתם מרצונו החופשי של העובד, מבלי כפייה מצד המעסיק. העובד יכול לחתום באם מעוניין להחליף מקומות עבודה, לפתוח עסק, לפרוש מהעבודה באופן כללי או מכל סיבה אחרת.

מה לגבי הסכמי וויתור?

ישנם מקרים בהם חתימה על הסכם פרישה לא נעשית מתוך שיקול דעת ומודעות מטעם העובד, אלא מתוך רצון להימנע מהסדרי פיטורים פחות נדיבים מאלו המופיעים בהסכם הפרישה. במקרים מסוימים, העובד מתבקש גם לחתום על כתב ויתור זכויות עתידיות.

בתי הדין יכולים לאשר את כתבי הוויתור באם ישוכנעו כי מודע לחלוטין לזכויות שוויתר עליהן. יש שיגידו, כי בתי הדין צפויים לאשר, במיוחד, באם הסכם פרישה הכיל תנאים משופרים בהרבה מנקוב בחוק, מבלי לפגוע בזכויות קוגנטיות, כאשר הכוונה היא פשוט לסיים את היחסים בין הצדדים ולמנוע הליכים משפטיים בעתיד.

ואילו, באם בתי הדין התרשמו שמדובר בהסכם פרישה המכיל תנאי פרישה מפלים ומועטים מאלו שקיבלו עובדים אחרים באותו מעמד, הרי שלפי הפסיקה לא יינתן תוקף לכתב הוויתור.

זאת עקב:

  1. באם התרחש וויתור מבלי ידיעה על הזכות, הרי שמדובר על וויתור שלא מדעת. במקרה שכזה, אין אפשרות לנפק לו תוקף משפטי (כנאמר במסגרת הליך דב"ע 217-3).
  2. באם תנאי הפרישה מפלים ו/או סותרים את תקנת הציבור, כפי שפורט במסגרת הליך משפטי  בג"צ 6845/00.

האם כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע?

יש לשים לב לתוכנו של הסכם פרישה, ואף להיוועץ עם עורך דין המתמחה לתחום זה. זאת כי תוכן ההסכם יכול לגלם היבטים משפטיים, מיסויים, כלכליים, פיננסיים ואחרים. על פי כן, נמליץ להיוועץ עם עורך דין, כדי להבין את משמעותם. לרבות אספקטים, שעובד אולי לא מודע לקיומם.

המלצתנו היא, שבהינתן הצעת פרישה מרצון מטעם המעסיק, גם אם העובד מעוניין בה מאוד (ובטח אם לאו), יש להיוועץ עם מומחה מקצועי לתחום אשר ביכולתו להסביר את ההשלכות ולייעץ נאמנה.

זאת על מנת לקבל הכוונה, באם כדאי לקבל את הצעת הפרישה, כמו גם לקבלת תמיכה בעריכת משא ומתן ועריכת הסכם פרישה באופן מיטיב ורלוונטי יותר.

ייעוץ פרישה עם עורך דין

מה הסכם פרישה יכול לכלול?

מה חשוב שיהיה בהסכם פרישה? במילים פשוטות, יש לוודא את בחירת חלופת הפרישה המיטיבה. ייעוץ עם עורך דין ויועץ מס או אקטואר – בעלי התמחות מקצועית ורלוונטית בנושא, יכולה לסייע בכך.

ישנם מספר מסלולי פרישה מרצון, לרבות:

פנסיה מוקדמתמתן פיצויי פיטורים רגילים, לרבות תשלומי פנסיה מוקדמת (פנסיה תקציבית / פנסיה מפעלית). פנסיה זו תשולם לעובד עם מועד הפרישה עד גיל הפרישה. מגיל הפרישה ואילך תשולם קצבת פנסיה מקרן הפנסיה.
מענקיםהון חד פעמי בדמות מענק פרישה, ו/או פיצויי פיטורים מוגדלים. במקרים מסוימים, אפשר שתתבצע הקפאת זכויות קרן הפנסיה עד הגעת העובד לגיל פרישה, וממועד זה ואילך יקבל פנסיה מקרן הפנסיה, "כרגיל".
תשלומים חודשייםפיצויי פיטורים רגילים / מוגדלים עם הפרישה המוקדמת, כשלאחר מכן יקבל תשלומים על בסיס חודשי, בהיקף כלשהו.
חבילת פרישהשילוב בין פיצויי פיטורים מוגדלים ותנאי פרישה משופרים. לרבות מענק הסתגלות, רכב מטעם מקום העבודה, טלפון וכו'.

מה (בין היתר) לבחון בהסכם פרישה?

6 דגשים בבחינת הסכם פרישה:

  1. יש לבחון את גבוה סכום פיצויי הפיטורים
  2. גבוה מענק הפרישה
  3. סכום ההודעה המוקדמת
  4. תוכנם של הסכמי פרישה אחרים אשר אולי נערכו עם עובדים אחרים באותו תפקיד / מעמד במקום העבודה של העובד
  5. פוטנציאלים אחרים במקומות עבודה אחרים / הסבת מקצוע / פתיחת עסק עצמאי וכו'.
  6. סוגיות מיסוי, הפרשות סוציאליות (מצד שני הצדדים), וכו'.

למידע נוסף אודות הנושא, ניתן ליצור קשר עם משרדנו לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות. משרדנו מייעץ ומייצג לקוחות מעל ל-20 שנה, כמו גם זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.

מאמרים נוספים שהכדאי להכיר:

ניכויים משכרו של העובד בגין נזק לרכב החברה.

פסק דין תקדימי כנגד שירותי בריאות כללית.

מענק פרישה.

שכר מינימום.

ניכוי מס.

שתפו:
[addtoany]
מאמרים שעשויים לעניין אותך

מבוא: בתקופות של סכסוכים ועוינות, החברים הפגיעים ביותר בחברה סובלים

קרא עוד »

כאשר אתם מחפשים עורך דין המתאים לצרכיכם, הדבר הראשון שחשוב

קרא עוד »

לפני כל הליך של פיטורים, יש חובה לקיים את שלב

קרא עוד »
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן