מלאו טופס לחזרה

על אחריות פלילית של מנהלים ונושאי משרה בתאגיד

רבים לא מודעים לכך, אולם מעבר להוראות החוק העוסקות ביחסים שבין מעסיק לעובד, כולל תחום דיני עבודה גם הוראות שהפרתן היא עבירה פלילית.

הפרה כזו עלולה להביא לכתב אישום מטעם המדינה כנגד החברה, אולם גם אישית כנגד המעסיק ונושאי משרה בתאגיד.במצב כזה העו"ד שמטפל בכך נדרש להיות גם בעל רקע ומיומנויות של עורך דין פלילי.
 
דיני עבודה עוסקים בין היתר בשני צירים מרכזיים בחברה – התחום הכלכלי והתחום החברתי-סוציאלי. מנכ"ל ונושאי משרה בחברה הם האחראים על קיום החוקים והפרתם פוגעת באופן ישיר במשק ולכן הגדיר המחוקק חלק מהוראות החוק כנושאות בחובן סנקציות פליליות ורואה בהם אישית את האחראים להפרה או לאי מניעתה באמצעות נקיטת אמצעים סבירים.
 
בהיבט הפלילי של דיני עבודה נחשפים מנהלים בחברה ונושאי המשרה בה לקנסות כבדים באופן אישי, ואף להיחשף לסיכון של מאסר בפועל. מעבר לעונשים עצמם, הרשעה בעבירה פלילית גוררת פעמים רבות גם רישום במרשם הפלילי (בפי העם: "רישום פלילי"), שנחשב כאות קלון במצבים רבים ועלולה אף למנוע מאותו אדם מלעסוק במקצועות ותחומים רבים בהמשך הדרך.

אישום פלילי עלול אף להביא לפיטוריו של הנאשם, שלילת זכויות מסויימות והשארתו חסר כל, בחזקת מאיגרא רמה לבירא עמיקתא. לכן, מומלץ לחברות, נושאי משרה ולמעסיקים בכלל (לרבות עמותות ומלכ"רים ואף אם ההעסקה נעשית דרך חברת כח אדם ולא ישירות) לנקוט בגישת "סוף מעשה במחשבה תחילה" ולהיעזר בייעוץ שוטף של עורך דין בדיני עבודה שבקיא גם בהיבט הפלילי, כדי להימנע מכך.
 
הסנקציות הפליליות נעות בסקאלה רחבה של עונשים. החל מקנס של עשרות אלפי ועד מיליוני שקלים (למשל ס' 2(ב)(9)(א) בחוק עובדים זרים) ועד מאסר על תנאי ומאסר בפועל של מספר חודשים ועד 30 חודשי מאסר (למשל בחוק הגנת השכר ס' 25ב(ד)(2) – עבירת ניכוי סכומים והימנעות מהעברתם ליעדם בנסיבות מחמירות). אמנם עונשים אלו הם עונשי מקסימום, אולם בשנים האחרונות ניכרת מגמה של החמרה משמעותית בענישה בפועל. ראוי שכל מנהל ונושא משרה יקח בחשבון לצד התועלת לחברה והשיקולים העסקיים, גם את הסיכון האישי שהוא נחשף אליו בביצוע הפרה של החוק – בין אם במעשה ובין אם במחדל.
 
מנכ"ל ונושאי משרה בכירים נמצאים במרכז החשיפה, אולם הסנקציות הפליליות בחוקים שונים חלות גם על מנהלים ברמות אחרות. כך למשל בחוק שכר מינימום נקבע (ס' 15) כי בין היתר ייתכן ותחול אחריות גם על "…פקיד באותו תאגיד ואחראי לענין הנדון…" במידה ויתקיימו התנאים בחוק. יותר מכך גם עובד שאינו מנהל אולם הפריע "למפקח עבודה במילוי תפקידו…" חשוף לעונש מאסר (ס' 15ג).

לעומת זאת בחוקים שונים נקבע למשל כי על שותף מוגבל בשותפות, להבדיל משותף כללי, לא יחולו סנקציות פליליות מסויימות, כך שמודעות למידת החשיפה באמצעות היוועצות מוקדמת עם עורך דין בדיני עבודה יכולה לחסוך אי נעימות רבה.
 
מנהל בתאגיד נדרש לבצע אקטיבית את הפעולות הנדרשות ממנו בחוק והימנעות מעשייתן עלולה להוות עבירה פלילית, כך לדוגמא חובת פרסום תקנון למניעת הטרדה מינית (ס' 7(ב) בחוק למניעת הטרדה מינית). גם העלמת עין או הימנעות מעמידה בדרישות החוק עלולה להיחשב כעבירה, לדוגמא העסקת עובדים זרים שלא כדין וללא היתר (חוק עובדים זרים).

אפילו התנהלות "שוטפת" של מנהל בתאגיד לעיתים לא תהיה מספקת כדי להימנע מחבות פלילית גם ללא כוונת זדון ואפילו אם העבירה נעשתה שלא בידיעתו. כך למשל יידרש מי שיואשם בעבירה על חוק שכר מינימום להוכיח כי "…נקט בכל האמצעים הסבירים להבטחת שמירתו של חוק זה" (ס' 15).
 
לסיכום, האחריות החלה על כתפי מנהל אינה רק כלפי התאגיד שבו הוא מועסק, אלא גם (ואולי קודם לכן) כלפי המדינה והפרת הוראות החוק עלולה לעלות ביוקר רב, תרתי משמע. עורך דין דיני עבודה שהנו גם עורך דין פלילי, כלומר בעל ידע ונסיון בהיבטים הפליליים של דיני העבודה לרבות סדרי הדין הפלילי, יכול לסייע לך לבצע את עבודתך נאמנה ולהמעיט בסיכונים הכרוכים בה.

שתפו:
[addtoany]

מבין ההמלצות של גוגל

לקבלת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות השאירו פרטים:
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן