חלק גדול מבני הנוער יצאו לעבוד בחופשת הקיץ, עבור רבים זו תהיה פגישתם הראשונה עם המעסיקים ועם שוק העבודה בכלל.

מאמר זה יסקור את זכויותיהם של בני הנוער והחובות שיחולו על המעסיקים בבואם להעסיק אותם. חשוב לדעת כי, במקרה של הפרת זכויות של נוער על ידי מעסיקים בחופשת הקיץ ניתן לפנות בתלונה אל משרד העבודה והרווחה או אל הסתדרות הנוער העובד והלומד.

גיל העובד

העבודה לבני נוער מותרת רק מגיל 15 (בני נוער מוגדרים כמי שגילם הוא בין 15 ל- 18). לכלל זה ישנו חריג המתיר גם לבני 14 לעבוד במהלך חופשת הקיץ.

שכר

שכר המינימום של בני הנוער נגזר משכר המינימום בשוק העבודה והזכות לקבלו אינה ניתנת להתניה. שכר המינימום לשעה בעבור משרה מלאה לנער, תחושב לפי חודש עבודה בן 173 שעות בלבד ועבודה של 40 שעות שבועיות. תעריפי שכר המינימום לנוער הם: עד גיל 16, שכר של 3,010.00 ש"ח (17.40 ש"ח לשעה),  עד גיל 17  שכר של 3,225.00 ש"ח (18.64 ש"ח לשעה) ועד גיל 18 שכר של 3,569.00ש"ח (20.63 ש"ח לשעה).

חשוב לציין כי על המעסיק לשלם דמי ביטוח לאומי בעבור עבודת בני נוער ואסור יהיה לנכות תשלום זה משכר העבודה.  לגבי מס הכנסה, בני נוער עובדים חייבים למלא טופס 101 למס הכנסה שבו הם מדווחים את פרטיהם האישיים. אסור לנכות מס הכנסה על משכורת שאינה עולה על 4,300 ש"ח בחודש.

אופן התשלום

במידה והמעסיק ישלם את שכר העבודה בתלוש או בצ'ק יידרש חשבון בנק. כל נער/ה מגיל 16 ומעלה יכולים לפנות לסניף בנק שיבחרו ולפתוח חשבון. יש להגיע עם תעודת הזהות שלכם או של אחד ההורים. שימו לב כי החשבון שאתם פותחים הוא חשבון צעיר ועל כן מזכה אתכם בהטבות המשתנות מבנק לבנק.

הוצאות נסיעה

נער הזקוק לתחבורה כדי להגיע למקום עבודתו זכאי לקבל, נוסף על שכרו, גם החזר הוצאות בגין כל יום עבודה, בהתאם למחיר הנסיעה בתחבורה ציבורית, עד לסכום מרבי העומד על 25.20 ש"ח ליום.


יום עבודה ושבוע עבודה

"שעות עבודה" פירושו – הזמן שבו עומד הנער לרשות העבודה, לרבות הפסקות קצרות ומוסכמות הניתנות לנער. נער לא יעבוד יותר משמונה שעות עבודה ליום וארבעים שעות עבודה לשבוע. במקום עבודה שמותר בו לעבוד יותר מ- 8 שעות עבודה ליום, צעיר יוכל לעבוד עד 9 שעות ליום עבודה, ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעות עבודה.

שעות המנוחה השבועית

נער לא יעבוד במנוחה השבועית. המנוחה השבועית של הנער היא לפחות שלושים ושש שעות רצופות ותכלול לגבי נער יהודי את יום השבת, ולגבי נער שאיננו יהודי  את יום השבת או את היום הראשון או את היום השישי בשבוע, הכל לפי המקובל עליו כיום המנוחה השבועית שלו.

עבודות אסורות

בחוק עבודת נוער ישנם מספר סוגי עבודות אשר אסורות על בני נוער:  עבודה עם גורמים מכניים (עבודה במחצבה, ריתוך וכו'), עבודה עם מכונות ומתקנים (מכונות חיתוך, מקצצות בשר), עבודה עם גורמים פיזיקליים (מכשירים פולטי קרינת לייזר, בחומרים רדיואקטיביים וכדומה), עבודה עם גורמים כימיים (ממיסים אורגניים, חומרי הדברה או ייצור סיגריות) ועבודה עם גורמים ביולוגים (מחלקות בתי חולים שיש בהם סכנת הידבקות זיהומית, טיפול בגופות וכדומה).

הפסקות

נער אשר עובד שש שעות עבודה ליום או למעלה מזה, תופסק עבודתו למנוחה ולסעודה, 3/4 שעה לפחות, ובכלל זה תהיה הפסקה רצופה אחת של חצי שעה לפחות. ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג, ההפסקה היא של חצי שעה לפחות. בשעת ההפסקה הנמשכת חצי שעה או יותר רשאי הנער לצאת מהמקום שבו הוא עובד.

עבודה בלילות

הכלל אומר כי, נער לא יעבוד בלילה. "לילה" מוגדר כפרק זמן של 12 שעות שבין  20:00 בערב ל –  08:00  בבוקר, ולגבי צעיר שחוק חינוך חובה, אינו חל עליו, פרק זמן של 10 שעות שבין 22:00 בערב ובין  06:00 בבקר.  היתר עבודת לילה – שר העבודה רשאי להתיר עבודה בלילה עד שעה 23:00 במקום שבו עובדים במשמרות.

שחרור ללימודים

מי שמעביד נער שחלה עליו חובת לימודים לפי פרק זה, חייב לשחררו מעבודה לשעות הלימודים ואין להעבידו בשעות אלה. לא ינוכה משכר עבודתו של נער על שנעדר מעבודתו לרגל לימודים כאמור.

לסיכום

הכניסה לשוק העבודה היא רגע מכונן לכל נער ונערה. בכדי שהחוויה תהיה מעצימה ומתגמלת, חשוב לדאוג כי חוקי העבודה וזכויות העובד ימולאו, וזאת בכדי להבטיח עבודה בתנאי העסקה מתאימים ובשכר ראוי.

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן