מלאו טופס לחזרה

התפטרות לשם טיפול בילד

האם התפטרות לשם טיפול בילד מזכה בדמי אבטלה באופן מיידי?

סעיף 166(ב) לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), תשנ"ה-1995, קובע כי מי שהפסיק את עבודתו מרצונו, בלי שהייתה הצדקה לכך, לא יהיה זכאי לדמי אבטלה בעד 90 הימים הראשונים מיום הפסקת העבודה.

יחד עם זאת, בתקנה 8 לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח אבטלה), תשל"ג-1972 נקבע, כי התפטרות על רקע מצב בריאותי לקוי, עקב הרעה מוחשית ביחסי העבודה או עקב קיום נסיבות שביחסי העבודה בהן לא ניתן לדרוש מהעובד שימשיך בעבודתו, הן התפטרויות מוצדקות להפסקת עבודה מרצונו של העובד- ומכאן יהיה זכאי לדמי אבטלה ללא תקופת המתנה של 90 ימים.

לשם קבלת זכאות מיידית לדמי אבטלה, יש צורך שהמוסד לביטוח לאומי יקבע כי ההתפטרות הינה מוצדקת, ובכפוף לצבירת ימי האכשרה הנדרשת ע"פ תקנות הביטוח הלאומי. תקופת האכשרה היא מתנאי הזכאות לתשלום דמי האבטלה- התנאי דורש תקופת מינימום של תשלום דמי ביטוח עבור העובד, המקנים לו זכאות לדמי אבטלה.

תקופת האכשרה נמדדת במכסת ימים המתחילה מהראשון לחודש בו התחילה תקופת האבטלה. כדי שיהיה עובד זכאי לדמי אבטלה, יש צורך כי העובד ישלים 360 ימי עבודה מתוך 540 יום שקדמו להגשת התביעה לדמי אבטלה, שבהם שולם עבורו דמי ביטוח לאומי, וכאשר מדובר בעובד שעתי, יש צורך רק ב-300 ימי עבודה מתוך 540 יום שקדמו להגשת התביעה.

בפסק הדין- דב"ע תש"ן/140-2 המוסד לביטוח לאומי נ' אריאלה אוחנה, פסק בית הדין הארצי, כי רשימת המקרים בהם זכאים באופן מיידי לדמי אבטלה אינה סגורה. כמו כן, בית הדין הדגיש שלא כל מקרה המזכה בפיצויי פיטורים עקב התפטרות טומן בחובו את הזכות לדמי אבטלה מיידיים מיום הפסקת העבודה.

לאור ההלכה שנקבעה בפסק הדין- דב"ע 48/98-0 יפית גיסין נ' המוסד לביטוח לאומי, התפטרות לאחר הלידה במטרה למציאת מקום עבודה מתאים יותר,  אין בה כדי לפגוע בהצדקה להפסקת העבודה וקבלת דמי אבטלה באופן מיידי.

כמו כן, בפסק הדין- עב"ל 1078/02, המוסד לביטוח לאומי נ' אביגיל טליקאר, נפסק, כי התפטרות מרצון במטרה לעבוד במשרה מלאה ללא שעות נוספות, המתאימה למצב עובדת לאחר הלידה, הן מבחינת יכולתה, והן מבחינת תנאיה הסביבתיים, היא מוצדקת ותאפשר קבלת דמי אבטלה ללא תקופת המתנה.

בפסק דין- בל 119/01, עזרא אביגיל נ' המוסד לביטוח לאומי, ביקשה העובדת לחזור לעבודתה בחצי משרה כדי לטפל בילדה, אולם מעבידה לא הסכים לכך, והיא התפטרה. בית הדין קבע שההתפטרות מוצדקת לעניין הזכאות לדמי אבטלה, משום שתכליתה של החקיקה היא לאפשר למי שנפלטו ממעגל העבודה קיום בכבוד עד למציאת מקום עבודה חדש, ודמי אבטלה אמורים לשמש במקרה כזה תחליף להכנסה שאבדה.

הקשר שבין הרישום וההתייצבות בלשכת שרות התעסוקה והזכאות לדמי אבטלה הוא קשר מהותי בלתי ניתן להפרדה- קשר זה בא להבטיח דמי אבטלה, למי שטרח למצוא עבודה באמצעות שירות התעסוקה ולא נמצאה לו עבודה מתאימה. על כן, התפטרות עובדת כתוצאה מתנאי עבודה שאינם מתאימים לטיפול בילד כגון משמרות לילה, מרחק רב ממקום העבודה, שעות עבודה ארוכות וכו', מוכרת כהתפטרות מוצדקת המזכה בדמי אבטלה החל מהיום הראשון.

מכאן, עובדת שהפסיקה את עבודתה מרצונה, מבלי שהייתה הצדקה אובייקטיבית להתפטרותה, כך שהיא לא נפלטה ממעגל העבודה בעל כורחה- לא תהיה זכאית לדמי אבטלה באופן מיידי, אלא תצטרך להמתין את תקופת 90 הימים טרם קבלת דמי האבטלה. במקרה זה דינה כדין עובד שהתפטר מעבודתו, לעניין הזכאות לדמי האבטלה.

שתפו:
[addtoany]

מבין ההמלצות של גוגל

לקבלת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות השאירו פרטים:
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן