מלאו טופס לחזרה

התעמרות בעבודה

ייצוג בתיקי התעמרות והתנכלות בעבודה

אם נחשפת לצעקות, קללות, השפלות, השמצות והאשמות שווא בעבודה, אינך לבד! מחקרים מראים שאחד מתוך כל 4 עובדים ייחשף לאלו במהלך עבודתו. למכלול הפגיעות הללו יש שם, התנכלות או התעמרות בעבודה.

עובד שחווה התנכלות או התעמרות על רקע גזעני, או על רקע מגדר למשל, יוכל לטעון לאפליה ולתבוע לפי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. גם בחוק זה ניתן לתבוע עד 120,000 ₪ ללא הוכחת נזק. 

 

התעמרות בעבודה

 

אז מה קורה אם התעמרות בעבודה לא מתחברת לתופעה נוספת? 

לעיתים התנכלות בעבודה לא נובעת מהנסיבות המוכרות על פי חוק, כלומר, הטרדה מינית במקום העבודה, אפליה, חשיפה של שחיתות, התארגנות עובדים. אלא נובעת מרצון להתבלט או להתקדם תוך רמיסת עובד אחר. מרצון לשים לעובד אחר רגליים, רצון לגרום לעובד להתפטר, או פשוט מתוך צורך נפשי של אדם פוגע לאתר קורבן תורן.

כל עוד לא קיימת חקיקה, מקרים אלו יפלו בין הכיסאות, כפי שקרה במקרה של גליה אאוסקר נ' הבנק הבינלאומי הראשון לישראל (ע"ב (ת"א) 10690/07). במקרה זה דחה בית הדין את טענת ההתנכלות עקב היעדר כלים תחיקתיים להתמודדות עמה. 

תמצית הצעות החוק

הצעת החוק הראשונה, זו של מירב מיכאלי, עברה כבר בקריאת טרומית וכעת מצויה בשלב הניסוח על ידי הועדה. 

ההצעה מגדירה את התעמרות במקום עבודה כהתנהגות חוזרת ונשנית כלפי אדם אשר לה מספר אירועים נפרדים, (כך שלא ניתן יהיה להגדיר אירוע בודד כהתעמרות), אשר יש בה ליצור סביבת עבודה עוינת. 

הצעה זו מציעה להגדיר את תופעת התעמרות / התנכלות כעוולה אזרחית ולאפשר לבתי דין לעבודה לפסוק לנפגע פיצויי של עד 120,000 ₪ ללא הוכחת נזק. 

ככל הנראה חברת הכנסת זהבה גלאון סברה שלא ניתן יהיה להעביר הצעת חוק כל כך מרחיקת לכת והציעה הצעת חוק דומה עם פיצוי של 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

ההצעה מציעה אף להטיל אחראיות אישית על המעסיק למנוע מקרים אלה. 

אז תכלס, מה צריך לעשות? 

גם בהיעדר חקיקה מומלץ לפנות לעורך דין לדיני עבודה, לעיתים רבות ההתנכלות תיפול בגדר החוק קיים, ובמידה שלא, קיימת פסיקה רבה בנושא שתאפשר לעורך הדין לתבוע עבורך פיצוי.

התעמרות והתנכלות

התעמרות והתנכלות אינן מנת חלקם של עובדים במקום עבודה. ישנם אפיקי פעולה אשר ניתן לנקוט כנגדן, להביא לביטולן ואף לפסיקת פיצויים בעד העובד.

מה ההשלכות של התנכלות?

כאשר אנו מדברים על העסקה פוגענית, המכילה אלמנטים של התעללות, ביזוי, חוסר כבוד, חוסר הערכה, ביקורת יתר (וכן הלאה), אנחנו מתייחסים לתופעה אשר ניתן לכנותה התנכלות או התעמרות במקום העבודה. 

אפשר שיהיו לה כל מיני ביטויים, לרבות:

  1. פגיעה חסרת טעם בעובד ובסביבה
  2. פגיעה במידת נאמנותו של עובד ותפוקתו במקום העבודה
  3. פגיעה בתרבות הארגונית של בית עסק

ובקיצור, סביר שכולם מושפעים, באם אדם אחד מקבל את הקצה החד של החרב. יש לזכור, שהרבה מאוד אנשים מבלים זמן רב מחייהם במקום העבודה, שעות מרובות מדי יום, ובחלק העיקרי של יומם. על כן, ההעדפה והבקשה היא, בהרבה מקרים, שמקום העבודה יהיה ביתם השני. הן ברמה פרקטית והן ברמה רגשית ותחושתית.

באם עובד לא מרגיש בטוח, שלוי או שמח במקום עבודתו, אפשר שלדבר תהיה השפעה על תחושת השלווה שלו, כמו גם על מידת התפוקה שלו במקום העבודה. כך שזה לא משרת אף אחד.

התנכלות בעבודה

התעמרות בעובד

באם מקום העבודה הופך דווקא למקום של התעמרות והתנכלות, בין אם זה כולל יחס לא יפה ואף משפיל, הרי שניתן לטעון שיפור. תחילה, יש לזהות שמדובר במצב של התעמרות. יש שיגידו שמדובר בתוצר של מדיניות ואווירה כללית אשר מאפשרת אותה. כל אחד יכול להיות בצד המתעמר, לרבות מנהל, לקוח, עמית לעבודה, ספק וכל אחד המנהל קשרי עבודה עם אותו עובד.

ישנן סטטיסטיקות, אשר לא בדקנו ובאופן אישי ולא אימתנו, אשר מציינות כי עשרות אחוזים מהעובדים במשק הישראלי חוו התעמרות במקום העבודה. אנחנו לא ממהרים לשפוט או לחשוב שזה נכון, בין היתר, כי מבחינה משפטית התעמרות והתנכלות במקום העבודה צריכות להיות עניין שבשגרה, עניין שחוזר על עצמו. התנהגות קלוקלת פה ושם לא בהכרח עונה לרף המינימלי של ההגדרה.

אפוא, נוכל לשאול, מה יכול להיחשב כהתעמרות והתנכלות במקום העבודה, על פי דיני עבודה. אם יש לך הרגשה או מחשבה שחווית התנכלות או התעמרות במקום העבודה – ניתן להסתכל ברשימה הבאה על מנת לזהות סימנים אפשריים לכך. כך או כך, כל המעורבים יכולים לפתוח עין ולזהות את הסימנים להתעמרות, בין אם היא מגיעה מעובדים אחרים, ממעסיק או מגורמים אחרים בעסק. בין אם היא סמויה או גלויה.

להלן 10 מקרים הנחשבים להתעמרות בעבודה

1 האשמת כזב
2 דרישה לביצוע משימות אשר נוכח בהן אלמנט של השפלה
3 הקפדת יתר בעניין ביצועים
4 דרישה לביצוע משימות שאין בהן התאמה למידת יכולותיו המקצועיות של עובד
5 בידוד חברתי
6 דקדקנות יתר וביקורת יתר
7 המעטה בערך העובד כמו גם פגיעה במעמדו
8 התעלמות מצרכי העובד על ידי מעסיק
9 פיתוח אווירת פחד במקום העבודה
10 תופעות הכוללות איומים, צעקות והשפלות

איך ניתן להסביר התנכלות והתעמרות?

יש כל מיני אנשים שיוכלו לנסות להסביר לנו מה הן הסיבות להתפתחותה של התעמרות והתנכלות במקום העבודה, הם יגידו שאפשר שהתופעה תתבסס על:

  • חוסר אחריות אישית של המעורבים
  • יחסי עבודה לקויים
  • תרבות ארגונית המעודדת או מתעלמת מהתעמרות
  • סביבת עבודה תחרותית יתר על המידה
  • סגנון ניהול מחריף
  • ניצול של מרות וכוח
  • אי קיום פרוטוקולים ומדיניות למניעת התנכלות והתעמרות במקום העבודה

ובכן, זה נשמע מאוד הגיוני. ועם זאת, יש לזכור שצריך שניים בשביל טנגו. מצד אחד, יש מישהו שצריך לחשוב שהוא יכול לבצע פעולה, גם אם היא לא צודקת או מיטיבה, ושלא יהיו לכך השלכות. ומצד שני, יש אדם אחר שצריך לאפשר לאדם הראשון לנהוג כלפיו באותה צורה.

ניתן לדבר רבות אודות הסיבה שמישהו ירשה לעצמו לפעול מבלי להתחשב באנשים אחרים וברגשותיהם, או מדוע מישהו אחר ירשה להתנהגות כזאת להתרחש מולו. אך זה לא המוקד של כתבה זו.

כיצד ניתן להגדיר התעמרות במקום העבודה?

ההגדרה המשפטית של התעמרות בעבודה:

  1. התעמרות בעבודה נחשבת כזו, מבחינה משפטית – באם מדובר בתופעה החוזרת על עצמה על פני מקרה נקודתי בודד.
  2. באם האווירה במקום העבודה אכן מאפשרת היווצרותם של מקרים חוזרים ונשנים.

וכשאנחנו אומרים מקום עבודה, אנחנו לא מתכוונים רק למקום הפיזי בו נעשית עבודה, אלא לכל הקשר בו מתרחשת עבודה, לרבות התכתבות ווטסאפ מחוץ לכותלי המשרד, מייל בשירותים וכן הלאה. בייחוד בתקופה בה אנשים נהנים לעבוד גם מן הבית.

צוות המשרד

מה הערך בהפסקת ההתנכלות?

בעיקרון, יש הרבה ערך בהפסקת תופעות של התנכלות והתעמרות במקום העבודה. לא רק מנקודת מבטו של העובד, אלא גם של המעסיק.

התנכלות יכולה להוביל להשלכות הבאות:

  1. פגיעה במצבו הנפשי של עובד
  2. פגיעה ביכולתו המקצועית של עובד
  3. פגיעה במעורבותו החברתית של עובד
  4. היעדרות של עובד ממרחב העבודה
  5. פיחות בביצועי עבודה שיכול להוביל לפיחות בתפוקה ועל פי כן בהגשמת מטרות החברה
  6. יצירת מוניטין שלילי למקום העבודה

וכו'. אין סעיפים אלו נועדו לפנות ללב של מעסיקים ולהסביר להם שיש להם אינטרסים להתייחס כמו שצריך לעובדים שלהם, אלא בלבד להגיד שמדובר בתופעה שגם מעסיקים יכולים לפתוח עבורה עין, כדי לזהות אם היא קיימת בתרבות הארגונית שבחברות שלהם.

כמו גם, עובדים שקוראים את זה יכולים לזהות כל מיני תופעות שאולי קרו להם, ולחבר את הנקודות.

מה עובד שחווה התעמרות בעבודה יכול לעשות?

אז מה בעצם ניתן לעשות לגבי התעמרות והתנכלות. ובכן, ניתן להגיש תביעה בבית הדין לענייני עבודה. ואילו, יש לציין שהחוק לא בדיוק הסדיר את הנושא. התביעה אפוא תתבסס על חוק איסור לשון הרע, ובלבד שהיו עדים ששמעו ויכולים להעיד אל המקרים הבאים בפני בית המשפט. ו/או לחילופין, התביעה יכולה להתבסס על חוק שוויון הזדמנויות, באם מדובר בהתעמרות שקשורה לענייני אפליה כלשהם, ו/או מגדר (ואז גם ניתן לבסס אותה על החוק למניעת הטרדה מינית), וכו'.

וכפי שניתן לתאר, ישנה אפשרות להגיש תביעה לסעד נזיקין בגין עוגמת נפש. למעשה, גם עובד שהחליט להתפטר ממקום עבודה מסיבות הקשורות לאותה התעמרות והתנכלות יכול להיות זכאי לפיצויים. בלבד שיוכיח…

  1. שהתריע בפני המעסיק על אותה התעמרות והתנכלות
  2. שהתריע שיתפטר באם לא תיפסק התופעה
  3. שמעסיקו לא פעל על מנת להפסיק את התופעה ולשנות את פני הדברים, אף על פי ההתרעה שקיבל.

לסיכום

 על המעסיק חובת מניעת התעמרות במקום העבודה, וביכולתו לעשות זאת כדרך נקיטת כלים שונים, לרבות:

  1. הקניית תרבות ארגונית המעודדת ביטחון ותחושת כבוד
  2. הגדרת תקנון ומדיניות עבודה שאינה מאפשרת התעמרות
  3. נקיטת אמצעים להעלאת מודעות לתופעה ומניעתה

בהינתן כך שעובד חושב שישנה התעמרות והתנכלות במקום העבודה, וברצונו לברר את האופציות שלו – או לחילופין, הוא כבר לא נמצא במקום העבודה וברצונו למצות את זכויותיו כדין לגבי הליכי פיטורים, פיצויי פיטורין, פיצויי סעד נזיקין וכיוצא בזה – ביכולתו להיוועץ בעורך דין.

ניתן לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות. משרדנו מייעץ וייצג לקוחות מעל לשני עשורים, ומחזיק ברקורד הצלחות מוכח בתחומים משפטיים שונים.

השפלה התנכלות והתעמרות מצד הממונה – עילה להתפטרות בדין מפוטר ולתביעת פיצויי(פתח בטאב חדש בדפדפן)

מה אפשר לעשות כשמתעמרים בך בעבודה?(פתח בטאב חדש בדפדפן)

עורך דין להתעמרות במקום העבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)

חוק למניעת הטרדה מינית(פתח בטאב חדש בדפדפן)

ייצוג עובדים(פתח בטאב חדש בדפדפן)

שתפו:
[addtoany]

מבין ההמלצות של גוגל

לקבלת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות השאירו פרטים:
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן