חוזה עבודה אישי הוא הסכם ההתקשרות בין העובד והמעביד המסדיר מכלול היבטים המעצבים את ההתקשרות שביניהם. לא קיים חוק דיני עבודה פרטני המסדיר את נושא חוזה העבודה ולכן חלים עליו עקרונות החקיקה הכללית בדיני חוזים.
מטרתו המרכזית של חוזה העבודה האישי להגן על העובד והמעביד מפני מחלוקות שעשויות להתעורר בנושא תנאי עבודתו של העובד או מחוייבותיו כלפי המעביד. לפיכך קיימת חשיבות רבה לעריכת חוזה עבודה מסודר, חוקי, איכותי ומקיף שיאפשר יישוב מחלוקות בקלות.
לניסוח חוזה עבודה, או ייצוג במשא ומתן מול מעסיק בנושא החוזה מלא/י את הטופס הבא ונציגינו יחזרו אליך בהקדם:
מה הוא צריך להכיל?
החוק אינו קובע חובה מפורשת לקיום חוזה עבודה אישי אולם בהתאם לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה) התשס"ב 2002, מיום 21.3.2002, מעסיקים מחוייבים ליידע את עובדיהם בכתב אודות תנאי עבודתם. באם קיים הסכם עבודה, לכל הפחות, הוא חייב להכיל בו הסכמה על שכר עבודה ועל תנאים סוציאליים בסיסיים.
תנאים נוספים לחוזה העבודה
לעיתים חוזה עבודה אישי יבוא כאשר קיימים הסכמים נוספים שמסדירים את העבודה, כגון הסכם קיבוצי או צו הרחבה בענף המסדירים את היחסים ומהווים בסיס לחוזה ולעיתים אף כוללים בהם סעיף המחייב קיום חוזה עבודה. חשוב לציין כי לא יוכל חוזה עבודה אישי להרע את תנאי העבודה המוסדרים בהסכם הקיבוצי או בצו ההרחבה להסכם הקיבוצי.
סוגי חוזי עבודה
-
חוזה עבודה לתקופה בלתי מוגבלת - מדובר בחוזהאישי שנחתם בין עובד למעביד הכולל רכיבים קבועים ורכיבים משתנים.
-
חוזה עבודה לתקופה קצובה - מדובר בחוזה בו מוגדרת תקופת תוקף החוזה, כאשר סיומו בטרם עת מהווה הפרה של החוזה ומזכה את העובד בפיצוי כספי בגין הפרת חוזה.
-
חוזה עבודה לביצוע משימה מסויימת - מדובר בחוזה שנחתם לטובת משימה מסויימת או מטרה ספציפית שלאחר שתושלם יפקע החוזה ולא תהיה אפשרות לחדשו.
סעיפים מיוחדים: הסכם סודיות ואי תחרות
-
המבחן הראשון- האם העסקתו אצל המעביד החדש מאיימת על עצם קיום מעבידו הקודם.
-
המבחן השני דן בהימצאות סוד מסחרי שיש להגן עליו ובוחן האם סוד זה ניתן לגילוי בנקל או נגיש לציבור הרחב.
-
האם מדובר בסוד מסחרי או האם מדובר בכישורים שרכש העובד.
-
גם אם קיים סוד מסחרי, ברור שעובד יחפש עבודה בענף שבו הוא עובד ולכן יהיה צורך לבחון את כוונתו וכוונת המעסיק החדש לפני קביעה כי סעיף אי התחרות עומד.