מלאו טופס לחזרה

מיקרוטראומה

מיקרוטראומה היא תופעה חדשה יחסית בעולם העבודה. סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי מכיר רק בשני סוגים של פגיעות במקום העבודה: תאונת עבודה ומחלת עבודה. 

בית המשפט, הבין שישנם מקרים שאינם נמנים על אחד משני הסוגים אך עדיין יש להתיחס אליהם כפגיעה שנגרמה במקום העבודה, ובאמצעות פסקי דין הרחיב את היקף הכיסוי של חוק הביטוח הלאומי ותבע את המונח מיקרוטראומה.

תאונת עבודה היא אירוע חד פעמי שהתרחש בזמן העבודה או בדרך אליה שמותיר את העובד עם פגיעה משביתה. מחלה תיחשב "מחלת עבודה" רק אם היא אחת מרשימה של מחלות שמפורטות בחוק הביטוח הלאומי, ולעיתים נדרש העובד להוכיח לא רק כי חלה במחלה אלה גם עסק במקצוע ספציפי אליו משויכת המחלה על פי החוק.

מיקרוטראומה למעשה מרחיבה הן את ההגדרה של תאונת עבודה והן את ההגדרה של מחלת מקצוע. מיקרוטראומה מאפשרת להתייחס לסדרה של אירועים מקצועיים, שאף אחד מהם בפני עצמו אינו יכול להיחשב כגורם לנזק משמעותי, כשם שמתייחסים לתאונת עבודה, וזאת במידה והצירוף שלהם זה עם זה מצטבר לכדי נזק של ממש.

מעבר לכך, מיקרוטראומה מאפשרת להכיר במחלות שאינן רשומות בחוק הביטוח הלאומי כמחלות עבודה וזאת כמובן אם יוכח שעיסוק במקצוע מסויים לאורך זמן גרם למחלה.

לדוגמה: סבל, אשר סחב משאות כבדים במשך שנים רבות ובעקבות כך סובל מבעיות גב, יוכל לטעון כי בכל פעם שהרים משא כבד נגרם לו נזק מזערי שאינו עומד בקריטריונים של תאונת עבודה. אולם, הצטברות הנזקים המזעריים לאורך השנים גרמה לנזק קבוע ועל כן הוא עומד בקריטריונים של תאונת עבודה מבחינת מיקרוטראומה.

בדומה לכך, קלדנית שפיתחה בעיות בשרירי הידיים תוכל לטעון כי למרות שמצבה אינו מוכר כמחלת עבודה על פי חוק הביטוח הלאומי, היא זכאית לפיצוי עקב מחלת עבודה בהתאם לעקרונות המיקרוטראומה, וכל שעליה להוכיח הוא כי נזקים מזעריים שנגרמו לה עקב עבודתה הצטברו עם השנים לכדי מחלה של ממש.

הכרה כנפגע מיקרוטראומה

מיקרוטראומה אינה מטה של קסם. הליכי התביעה מול הביטוח הלאומי אמנם דומים להליכים של הכרה בתאונת עבודה או מחלת עבודה, אך במקרים של מיקרוטראומה הליך הבדיקה וההוכחה מסובך מעט יותר.

ראשית, נטל ההוכחה המוטל על הטוען לתאונה או מחלה עקב מיקרוטראומה, גדול הרבה יותר מזה המוטל על טוענים שתובעים פיצויים עקב תאונת עבודה או מחלת עבודה.

שנית, תהליכי הבדיקה והחקירה של הביטוח הלאומי בדבר היקף הנזק ומקורותיו האפשריים מקיפים הרבה יותר, מה שהופך תביעה על בסיס מיקרוטראומה למורכבת מאוד.

אדם שהוכר כנפגע מיקרוטראומה עובר את אותו מסלול שעוברים נפגעי תאונות עבודה ומחלות עבודה אחרות. במידה והפגיעה זמנית, הוא יהיה זכאי לדמי פגיעה בעד התקופה בה נבצר ממנו לעבוד.

אם מדובר בפגיעת מיקרוטראומה קבועה, יכול אותו אדם לגשת לוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי, לזכות באחוזי נכות ולקבל פיצויים על סמך הנכות שנגרמה לו. מעבר לכך, זכאי אדם שהוכר כנפגע מיקרוטראומה לטיפולים רפואיים ושיקומיים, כפי שנקבע בחוק.

מיקרוטראומה – ביטוח לאומי או בית המשפט?

מיקרוטראומה יכולה להיגרם כתוצאה מפעולות של המעסיק ולמעשה, במקרים רבים תנאי העבודה, צורת העבודה או אורך העבודה כפי שנקבעו על ידי המעסיק הם הגורמים הבלעדיים לפגיעות מיקרוטראומה.

עובדה זו הופכת את ההכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע מיקרוטראומה לקשה ומסובכת אף יותר, וישנם מקרים רבים בהם תביעות אלו נדחות והטוען מופנה לבית המשפט שם יוכל לנהל תביעה אזרחית נזיקית מול המעסיק.

הכנה של תביעה על בסיס מיקרוטראומה לביטוח הלאומי היא תהליך ארוך ומורכב ובשל כך, אם לדעתכם נגרם לכם נזק בשל מיקרוטראומה, מוטב להתייעץ עם עורך דין מומחה ולקבוע מראש איזה נתיב עדיף: הגשת תביעה על בסיס מיקרוטראומה לביטוח הלאומי או הגשת תביעה אזרחית נגד המעסיק לפיצוי בשל מיקרוטראומה לבית המשפט.

תאונת עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)

עו"ד דיני עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)

<a><strong>מחלות מקצוע</strong></a> (תנאים להכרה)(פתח בטאב חדש בדפדפן)

<strong>מחלות נפש – כתוצאה מתאונת עבודה</strong>(פתח בטאב חדש בדפדפן)

<strong>מחלות נפש – כתוצאה מתאונת עבודה</strong>(פתח בטאב חדש בדפדפן)

שתפו:
[addtoany]
מאמרים שעשויים לעניין אותך

מבוא: בתקופות של סכסוכים ועוינות, החברים הפגיעים ביותר בחברה סובלים

קרא עוד »

כאשר אתם מחפשים עורך דין המתאים לצרכיכם, הדבר הראשון שחשוב

קרא עוד »

לפני כל הליך של פיטורים, יש חובה לקיים את שלב

קרא עוד »
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן